Abort

En graviditet kan være en tid med glede og forventning, men også en tid med usikkerhet og bekymring. Dersom du vurderer abort, er det viktig å ha tilgjengelig all nødvendig informasjon for å ta en informert beslutning. Majorstuen Medisinske ønsker å gi deg en klar og omfattende forståelse av temaet.

Hva er abort?

Abort refererer til avslutningen av en graviditet før den 22. uken. Dette kan skje naturlig, kjent som en spontanabort, eller det kan være en beslutning tatt av den gravide, kjent som en provosert abort.

Abortloven i Norge

Kvinner i Norge har retten til selvbestemt abort opp til 12. svangerskapsuke. Etter denne perioden er det spesifikke kriterier som må vurderes, og godkjennelse fra en nemd er nødvendig. Det er avgjørende å være klar over dine rettigheter og forstå hvordan prosessen fungerer.

Typer av abort

  • Spontanabort: Dette skjer når kroppen naturlig avslutter en graviditet. Dette kan skje av mange grunner, inkludert komplikasjoner med fosteret eller morkaken.
  • Provosert abort: Dette er en bevisst avslutning av en graviditet. Den kan utføres medisinsk ved hjelp av medikamenter eller kirurgisk.

Hvor kan du få hjelp?

Dersom du vurderer en abort, kan du henvende deg til ditt nærmeste sykehus. For de som er under 12 uker inn i svangerskapet, er ingen henvisning nødvendig. De som er over 12 uker må først konsultere med sin fastlege.

Ofte stilte spørsmål

Det er mange spørsmål som kan dukke opp når man vurderer abort. Majorstuen Medisinske har samlet noen av de mest vanlige:

  • Når kan man ta abort? En abort kan utføres fra uke 6 til uke 12 av svangerskapet. Etter uke 12 kreves det spesiell godkjennelse.
  • Er det risiko forbundet med abort? Både medisinsk og kirurgisk abort er generelt trygge prosedyrer, men som med alle medisinske inngrep, er det potensielle risikoer. Det er viktig å diskutere disse med helsepersonell.
  • Hva skjer etter en abort? Etter en abort kan det være fysiske og følelsesmessige reaksjoner. Det er viktig å søke støtte og veiledning hvis du trenger det.

Hvis du har ytterligere spørsmål eller trenger støtte i din beslutning, er Majorstuen Medisinske her for å hjelpe. Vi tilbyr veiledning og støtte i denne viktige og personlige avgjørelsen.