Allergi

Allergi oppstår når kroppen reagerer unormalt på stoffer som vanligvis er ufarlige for de fleste mennesker. Dette skyldes at immunsystemet misforstår disse stoffene som trusler og dermed reagerer på dem. Denne reaksjonen kan variere i intensitet og kan forårsake alt fra mild kløe til alvorlige pusteproblemer.

Vanlige kilder til allergi:

Pollen er en vanlig kilde til allergiske reaksjoner. Dette kommer fra trær som bjørk, or og hassel, samt gressarter som burot og timotei. Katter, hunder, hester, marsvin og griser kan også utløse allergiske reaksjoner. Husstøvmidd, som er små insekter som lever i støv i hjemmet, er en annen vanlig allergikilde. Andre reagerer gjerne på forskjellige typer mat og næringsstoffer.

Hvordan avdekkes allergi?

For å identifisere nøyaktig hva en person er allergisk mot, kan vi utføre en blodprøver. Ved behov henviser vi videre til prikktest. Videre er det viktig å være oppmerksom på fenomenet kryssallergi. Dette betyr at noen ganger kan en person reagere på et stoff fordi det ligner på noe annet de er allergiske mot.

Kryssallergi

Kryssallergi, også kjent som pollenrelatert matallergi, kan oppstå når proteinene i en matvare ligner på de proteinene man er allergisk mot fra pollen. For eksempel, hvis du har pollenallergi, kan du oppleve kløe og hevelse i munn og hals etter å ha spist visse rå frukter eller grønnsaker. Dette er kjent som oralt allergisyndrom (OAS).

Mange med pollenallergi opplever kryssallergi, spesielt i Norge hvor det er en vanlig kobling mellom bjørkepollen og matvarer som epler eller gulrøtter. Heldigvis, ved varmebehandling, som koking eller baking, endres de allergifremkallende proteinene, og maten kan ofte inntas uten problem.

Symptomene på kryssallergi er vanligvis milde, men kan være ubehagelige. De oppstår ofte innen minutter etter inntak av maten og varer vanligvis ikke lenge.

Hvis du mistenker at du har kryssallergi, bør du konsultere en allmennlege for diagnose og råd. Det er viktig å huske at ikke alle som har pollenallergi vil oppleve kryssallergi.

Behandling:

Det finnes mange behandlingsmetoder for allergi, avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden av symptomer. For mange er lokalbehandling, som øyedråper eller nesespray, effektivt for å redusere symptomer. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med reseptbelagte medisiner eller til og med immunterapi.

Allergi og astma:

For noen kan allergi og astma opptre samtidig. Dette kan komplisere behandlingen, men med riktig tilnærming kan begge tilstandene håndteres effektivt. Det er viktig å være oppmerksom på denne sammenhengen for å sikre best mulig helseutfall.

Pollenallergi:

Pollenallergi er en vanlig form for sesongallergi. Symptomene kan variere fra mild kløe i øynene til alvorlig nesetetthet og pustevansker. Riktig diagnose og behandling er nøkkelen til å håndtere denne tilstanden effektivt.

Vi jobber å forstå dine helsebehov og ønsker å tilby den beste behandlingen for din allergi. Vår tilnærming er pasientsentrert, og vi forsøker derfor å sikre at du har all den informasjon og støtte du trenger for å håndtere din tilstand.