Allergitest (Lappetest/Epikutantest)

Allergitest, også kjent som epikutantest eller lappetest, er en vanlig metode for å identifisere mulige hudallergier som kontakteksem, elveblest, eller atopisk eksem. Vi har ikke denne testen på legekontoret og må henvise videre til øre-nese-hals lege eller hudlege som utfører disse.

Forberedelse til testen

De siste 2-3 ukene før testen hos hudlege eller ØNH lege bør du unngå å bruke lokale steroider på ryggen, som kortisonsalver og -kremer. Unngå også soling på ryggen i de siste fire ukene før testen. Hvis du mistenker at du reagerer på spesielle produkter som kosmetikk eller kremer, er det lurt å ta disse med til konsultasjonen.

Hvordan testen utføres

Testmaterialet blir teipet fast på ryggen med plaster og skal ligge urørt i 48 timer. Etter 72 timer blir testen lest av en hudlege, som vil gi deg informasjon om eventuelle allergiske reaksjoner og anbefalte behandlinger.

Etter testen

Det er viktig å unngå vann, svette og sollys på det testede området mens testmaterialet er på plass. Dette for å unngå falske negative eller positive resultater. Etter avlesning av testen vil du få råd om eventuelle produkter du bør unngå og anbefalinger for videre behandling.

Mulige bivirkninger

Selv om bivirkninger er sjeldne, kan noen oppleve et kraftig utslett som respons på testmaterialet. I slike tilfeller kan sterke lokale steroider brukes for å dempe kløe.

For ytterligere informasjon eller for å bestille en time for henvisning til en dydpere allergitest, kontakt oss på Majorstuen Medisinske. Vi er her for å hjelpe deg med diagnostisering og behandling av dine hudproblemer.