Hva er mollusker?

Mollusker er små, hudfargede eller perlemorshvite utvekster på huden som er forårsaket av et virus. De er ufarlige og vanligvis smertefrie, men kan være en kosmetisk bekymring for noen. Hos barn ser man ofte mollusker på overkroppen, mens voksne kan få dem på kjønnsorganene, ofte som et resultat av seksuell kontakt.

Hvordan spres mollusker?

Mollusker er vanlig hos barn og smitter ved hudkontakt. Det kan også overføres via håndklær og klær. Hos voksne kan mollusker smitte ved seksuell kontakt, og molluskene sees da på kjønnsorganer, lår og nederst på magen. Kloring og barbering kan føre til at molluskene sprer seg lokalt.

Symptomer og utseende

Mollusker er generelt små, glatte og har en indre kjerne. De gir ingen andre symptomer og forårsaker ingen smerte. Infeksjonen er lokal til hver enkelt mollusk, og når mollusken forsvinner, er også infeksjonen borte.

Behandling og prognose

Selv om mollusker er enkle å fjerne hos legen, vil de ofte gå bort av seg selv etter noen måneder uten å etterlate arr. Behandlingsmetoder kan inkludere kryoterapi (frysing) eller mindre kirurgiske inngrep for de som ønsker raskere fjerning.

Hvis du eller ditt barn har mollusker som ikke går bort av seg selv, eller hvis de forårsaker bekymring, kan det være lurt å konsultere en lege for diagnose og eventuell behandling. For ytterligere informasjon og veiledning, anbefales det å snakke med en medisinsk spesialist.