Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er en av de vanligste kvinnelige helseproblemene, men mange kvinner er ikke klar over det før de står overfor ubehagelige symptomer. Fra økt utflod til en ubehagelig lukt, kan bakteriell vaginose påvirke kvinners livskvalitet. Men med riktig informasjon, forebygging og behandling kan denne tilstanden håndteres effektivt.

Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose er en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen i skjeden, hvor visse bakterier blir for dominerende. Tilstanden er ikke seksuelt overførbar, men seksuell aktivitet kan påvirke balansen av bakterier.

Symptomer og årsaker

Typiske symptomer inkluderer økt, gråaktig utflod med en fiskeaktig lukt. Mange kvinner opplever også smerter, spesielt under samleie og menstruasjon. Årsakene varierer, men inkluderer hyppig seksuell aktivitet, hormonelle endringer og visse infeksjoner.

Hvordan diagnostiseres og behandles det?

Diagnostisering krever en legeundersøkelse, hvor prøver av skjedens miljø blir tatt og analysert. Behandling kan inkludere antibiotika, og i noen tilfeller lokalbehandling i form av kremer eller stikkpiller.

Selv om bakteriell vaginose kan behandles, er forebygging alltid best. Enkel hygiene, som riktig vasking og unngåelse av overdreven bruk av såper, samt bruk av kondom, kan bidra til å redusere risikoen for bakteriell vaginose.