Brystkreft

Brystkreft er en alvorlig helseutfordring for mange kvinner. Med tidlig diagnose og behandling kan mange kvinner overvinne denne sykdommen. Dette understreker viktigheten av regelmessig screening og selvundersøkelse. Vi er her for å veilede og hjelpe deg på denne reisen.

Hva er brystkreft?

Brystkreft er den mest diagnostiserte kreftformen blant kvinner i Norge. Denne krefttypen utvikler seg i brystvevet, og tidlig oppdagelse kan spille en avgjørende rolle i behandlingsresultatene.

Mammografi: en nøkkel til tidlig oppdagelse

I Norge er det et offentlig mammografiprogram som inviterer kvinner i alderen 50-69 år til en røntgenundersøkelse av brystene hvert annet år. Dette programmet har som mål å tidlig oppdage og dermed redusere dødeligheten av brystkreft.

Selvundersøkelse: din første og viktige forsvarslinje

Selv om mammografi er viktig, bør kvinner også utføre regelmessige egenundersøkelser av brystene. Ved å kjenne dine egne bryster godt, kan du raskt oppdage eventuelle forandringer som bør vurderes av en lege. Det er normalt at bryster kan ha små knuter eller ujevnheter, men ved regelmessig egenundersøkelse blir du bedre kjent med hva som er normalt for deg.

Henvisning

Dersom du oppdager en kul i brystet som ikke synes å være relatert til menstruasjonssyklusen, eller som ikke forsvinner etter menstruasjon, anbefales det på det sterkeste at du kontakter din fastlege snarest mulig. Fastlegen vil kunne foreta en grundig undersøkelse og vurdere behovet for videre henvisning til spesialist for en rask og grundig utredning.

Vi forstår betydningen av tidlig oppdagelse og riktig veiledning. Hvis det er nødvendig med ultralyd og mammografi, vil våre leger sende en henvisning til Brystdiagnostisk senter på sykehuset.