Candida (gjærsopp) - årsaker, symptomer og behandling

Candida er en sopp som naturlig finnes i kroppen vår, men noen ganger kan den vokse ut av kontroll og forårsake infeksjoner. Dette kan skje av ulike grunner, inkludert svekket immunforsvar eller ubalanse i kroppens naturlige mikrobiota.

Hva er Candida?

Candida albicans er den mest kjente typen av denne soppen. Den lever normalt i munnen, tarmene og skjeden uten å forårsake problemer. Men når det blir for mye av den, kan det føre til infeksjoner i forskjellige deler av kroppen.

Symptomer på Candida-infeksjon

Symptomer kan variere avhengig av hvor infeksjonen er, men inkluderer ofte kløe, sårhet, svie og rødhet. I munnen kan det se ut som hvite flak, mens kvinner kan oppleve hvit utflod fra vagina.

Årsaker til soppinfeksjoner

Soppinfeksjoner kan oppstå når balansen i kroppens mikrobiota forstyrres. Dette kan skje på grunn av medisiner som antibiotika eller steroider, hormonelle endringer som graviditet, eller sykdommer som diabetes.

Behandling av Candida-infeksjon

Hvis du mistenker en soppinfeksjon, er det viktig å få riktig diagnose og behandling. Behandlingen kan inkludere soppdrepende kremer eller spray. For å forhindre tilbakefall, er det viktig å følge legens råd og holde de berørte områdene rene og tørre.

Ved Majorstuen Medisinske kan vi hjelpe deg med å diagnostisere og behandle Candida-infeksjoner. Kontakt oss for en konsultasjon.