Hva er Cherry Angiomer?

Cherry angiomer er små, ufarlige hudutvekster som oftest fremkommer i 30-40 års alderen. Disse hudforandringene, som kan minne om små kirsebærflekker, er egentlig ansamlinger av blodkar øverst i hudlaget. De er den vanligste typen godartede blodkarutvekster og kan fjernes hvis de er plagsomme eller estetisk forstyrrende.

Hvorfor oppstår Cherry Angiomer?

Årsaken til at cherry angiomer oppstår er ikke fullt ut forstått. Det er imidlertid kjent at det kan være en familiær disposisjon og en kobling til vekst av andre blodkar og pigmentforandringer. Det er verdt å merke seg at disse hudforandringene er like vanlige hos menn som hos kvinner og forekommer uavhengig av etnisitet.

Symptomer og forløp

En typisk Cherry Angioma er flat eller lett opphøyet og har en kirsebærrød farge, selv om noen kan ha en blålilla tone. De er vanligvis flere i antall og mest vanlig på overkroppen, men kan også finnes i hodebunn, på halsen, og på armer og ben. Selv om de er ufarlige, kan de i sjeldne tilfeller forårsake småblødninger hvis de blir skrapt mot.

Selv om Cherry Angiomer er enkle å kjenne igjen, er det tilrådelig å konsultere en hudlege hvis du opplever endringer i form, farge eller størrelse. Mange velger også å fjerne dem av kosmetiske årsaker.