Hva er talgvorter?

Talgvorter, også kjent som seborreiske keratoser, er godartede hudutvekster som ofte oppstår med alderen. Selv om de kan forveksles med føflekker, er de ikke farlige og har ingen potensial til å bli ondartede. De forekommer oftest på overkroppen, men kan også oppstå i ansiktet og hodebunnen.

Hvem får talgvorter?

Talgvorter er mest vanlig hos eldre mennesker, og er derfor også kjent som “gammelmannsvorter”. De kan imidlertid også forekomme så tidlig som i 20-årene. Årsaken til at disse vortene dannes er ikke kjent, men de er ikke smittsomme og er heller ikke forårsaket av virus.

Symptomer og diagnose

Talgvorter har et karakteristisk utseende som vanligvis gjør det enkelt for legen å diagnostisere tilstanden. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med en vevsprøve for å bekrefte diagnosen.

Behandling og prognose

Behandling er vanligvis ikke nødvendig, men hvis de anses som kosmetisk skjemmende eller ubehagelige, kan de enkelt fjernes gjennom forskjellige metoder som skraping, frysing eller laserbehandling. Det er verdt å merke seg at det er en tendens for at vortene kan komme tilbake, men behandlingen kan gjentas om nødvendig.

Hvis du er usikker på en hudforandring eller hvis du mistenker at en føflekk har endret seg, bør du alltid kontakte lege for en grundig undersøkelse.