Hva er epidermoide cyster?

Epidermoide cyster er hulrom i huden fylt med væske eller luft, som ofte oppstår i områder med mange talgkjertler, som hodebunnen, ansiktet og overkroppen. De er generelt ufarlige, men kan trenge inn i dypere hudlag hvis de blir store, noe som kan føre til betennelse og smerte.

Årsaker til epidermoide cyster

Tilstanden er svært vanlig, men årsaken er ukjent. Cysteveggen består av normalt overflatevev og cystene er fylt med en osteaktig massen, og innkapslet i en spesiell vevstype.

Symptomer og identifikasjon

Epidermoide cyster presenterer seg som små, runde knuter under huden. De kan variere i størrelse og er ofte smertefrie, med mindre de blir infiserte. Infiserte cyster kan bli røde, varme å ta på og fylle seg med puss.

Behandlingsalternativer

Selv om epidermoide cyster sjelden krever medisinsk behandling, fjernes de noen ganger av kosmetiske grunner eller på grunn av ubehag eller smerte. Dette kan gjøres ved å tømme cysten for væske eller fjerne den kirurgisk. Begge prosedyrene er vanlige og kan utføres på et legekontor.

Prognose

Mens epidermoide cyster sjelden går bort på egen hånd, fører behandling ofte til fullstendig fjerning. Hvis cysten tappes for væske, er det en sjanse for at den kan komme tilbake. Kirurgisk fjerning er vanligvis en mer permanent løsning.

Hvis du merker en endring i en eksisterende cyste, eller oppdager en ny en som vokser raskt, er det best å konsultere en lege for diagnose og behandlingsveiledning. For ytterligere informasjon og behandlingsmuligheter, anbefales det å kontakte oss.