Forskjellen på matallergi og matintoleranse

Å reagere på mat er noe mange opplever, men årsakene og symptomene kan variere. Det er viktig å skille mellom matallergi og matintoleranse, da disse to tilstandene har forskjellige årsaker, symptomer og behandlingsmetoder.

Matallergi

Når man snakker om matallergi, refererer man til kroppens immunrespons på spesifikke proteiner i maten, som melkeprotein eller eggeprotein. Selv små mengder av disse proteinene kan utløse en reaksjon. Symptomene varierer fra milde reaksjoner i mage-tarmkanalen og huden til alvorlige reaksjoner som allergisk sjokk. Vanlige matvarer som ofte forårsaker allergiske reaksjoner inkluderer kumelk, egg, fisk, skalldyr, trenøtter, peanøtter, hvete og soya. Den primære behandlingen for matallergi er å unngå disse matvarene i kostholdet.

Matintoleranse

Matintoleranse, også kjent som ikke-allergisk matoverfølsomhet, er generelt mindre alvorlig og avhenger ofte av mengden mat som er konsumert. Symptomene er ofte knyttet til mage-tarmkanalen eller huden. Eksempler på matintoleranse inkluderer laktoseintoleranse og overfølsomhet mot visse frukter som jordbær eller sitrusfrukt. Behandling av matintoleranse krever ofte justering av dietten basert på individuell toleranse.

Å forstå forskjellen mellom matallergi og matintoleranse er avgjørende for å ta vare på din helse og velvære. Hvis du er bekymret for symptomer eller ønsker å lære mer om behandlingsalternativer, er Majorstuen Medisinske her for å veilede og støtte deg på din helseferd.