HPV-infeksjon: Alt du trenger å vite

HPV, også kjent som humant papillomavirus, er en av de mest vanlige seksuelt overførbare infeksjonene i verden. Dette viruset påvirker primært slimhinnene og huden, og over 70% av seksuelt aktive individer vil støte på dette viruset minst en gang i løpet av livet. Mens mange infeksjoner er asymptomatiske og kan forsvinne på egenhånd, kan noen stammer av HPV føre til mer alvorlige helseproblemer, inkludert kreft.

HPV og kreft

Ikke alle HPV-infeksjoner vil føre til kreft. Likevel er det viktig å merke seg at HPV er den ledende årsaken til livmorhalskreft. Type 16 og 18 av HPV står for 70% av alle livmorhalskrefttilfeller. Det er derfor viktig for kvinner å gjennomgå regelmessige livmorhalsprøver for tidlig påvisning og behandling. Det finnes dessverre ikke prøver for gutter/menn.

HPV-vaksinasjon: Beskyttelse mot infeksjon

For å bekjempe spredningen av HPV og dens potensielle helseeffekter, ble en HPV-vaksine introdusert. I Norge ble denne vaksinen først tilbudt jenter i 2009 og senere til gutter i 2018 som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Dette tiltaket har som mål å beskytte mot de mest skadelige stammene av HPV, spesielt de som kan føre til kreft.

HPV er en vanlig seksuelt overførbar infeksjon med potensielle helsemessige konsekvenser. Mens mange infeksjoner er milde og forsvinner uten behandling, kan noen versjoner føre til alvorlige tilstander som kreft. Det er viktig å være informert om risikoen, symptomer, og viktigheten av forebyggende tiltak som vaksinasjon for å beskytte deg og dine nærmeste. Hvis du har spørsmål om HPV eller vaksinasjonen, kontakt oss for veiledning.