Hyperhidrose

Svetting er en naturlig prosess i kroppen, men for noen blir det plagsomt. Denne tilstanden er kjent som hyperhidrose, og rammer opptil 3% av befolkningen. Selv om overdreven svetting er ufarlig, kan det være svært sjenerende for de som er rammet.

Hva er hyperhidrose?

Hyperhidrose er en tilstand der kroppen produserer mer svette enn nødvendig for å regulere kroppstemperaturen. Det finnes to typer svettekjertler: de som bidrar til avkjøling og de som gir svettelukt. Begge kan være overdrevet aktive hos personer med hyperhidrose.

Behandling

Antiperspiranter med Aluminiumsalt:

Antiperspiranter som inneholder aluminiumklorid eller aluminium-zirkoniumkomplekser er ofte første linjes behandling for hyperhidrose. De fungerer ved å tette svettekanalene, noe som reduserer mengden svette som når hudoverflaten.


Iontoforese:

Iontoforese er en behandling der en mild elektrisk strøm passerer gjennom vann for å blokkere svettekanalene. Dette kan gjøres regelmessig hjemme med en iontoforeseenhet.

 

Botulinumtoksininjeksjoner (Botox):

Botox kan injiseres i områder med overdreven svetting for å blokkere signalene fra nerver som trigger svettekjertlene. Effekten varer vanligvis i flere måneder før behandlingen må gjentas.

 

Medikamentell behandling:

Antikolinerge medikamenter kan noen ganger brukes til å redusere svetting ved å blokkere acetylkolin, en nevrotransmitter som stimulerer svettekjertlene.


Mikrobølgebehandling:

Mikrobølgeenergi kan brukes til å ødelegge svettekjertler i underarmene, noe som reduserer svetteproduksjonen i det behandlede området.

 

Kirurgi:

Kirurgiske prosedyrer som endoskopisk thorakal sympatektomi (ETS) eller excision av svettekjertler kan vurderes i alvorlige tilfeller hvor andre behandlinger ikke har vært effektive.

 

Laserbehandling:

Laser kan også brukes til å ødelegge svettekjertler og redusere svetteproduksjonen.

 

Diett og livsstilsendringer:

Unngå koffein, alkohol og krydret mat, som kan stimulere svettekjertler. Hold deg kjølig og bruk klær av naturlige stoffer som bomull.

Botox

En av de mest effektive behandlingsmetodene for hyperhidrose er botox. Dette stoffet blokkerer nerveimpulsene til svettekjertlene, slik at svetteproduksjonen reduseres. Behandlingen varer i 4-6 måneder og kan gjentas for forlenget effekt. Man må henvises videre til spesialist for dette.

Hyperhidrose er en tilstand som kan være svært sjenerende. Hvis du opplever overdreven svetting, anbefales det å konsultere en fastlege for en individuell vurdering og en skreddersydd behandlingsplan.