Klamydia og Gonoré

Klamydia og gonore: Hva du trenger å vite

Sexuelt overførbare infeksjoner (SOI) som klamydia og gonore er vanlige i mange deler av verden. De er forårsaket av bakterier som kan overføres under ubeskyttet sex. Dette inkluderer vaginalt, analt eller oralt samleie med en infisert person.

 

Symptomer på klamydia og gonore

Ofte kan klamydia og gonore være asymptomatiske, noe som betyr at de ikke viser noen åpenbare symptomer. Når symptomer oppstår, kan de inkludere:

  • Sekret fra penis eller vagina
  • Smerter ved vannlating
  • Smerter i underlivet
  • Blødning mellom menstruasjonsperioder (for kvinner)

Hvis venstre ubehandlet, kan både klamydia og gonore føre til alvorlige komplikasjoner som infertilitet eller bekkeninfektiv sykdom.

 

Testing og behandling

Den gode nyheten er at begge infeksjoner er lette å teste for og kan behandles med antibiotika. Som pasient ved vårt fastlegekontor, kan du gratis teste deg for klamydia og gonore. Testen kan utføres med en urinprøve (helst morgenurin, første urin) eller med en pinneprøve i skjeden (for kvinner) eller i urinrøret (for både menn og kvinner).

 

Forebygging

Det beste forsvaret mot klamydia og gonore er forebygging. Dette kan oppnås ved å:

  • Bruke kondom under sex
  • Ha regelmessige kontroller for SOI, spesielt hvis du har flere partnere
  • Snakke med partneren din om deres seksuelle historie

 

Klamydia vs. Gonore: Likheter og forskjeller

  Klamydia Gonore
Årsak Bakterien Chlamydia trachomatis Bakterien Neisseria gonorrhoeae
Symptomer Sekret fra kjønnsorganet, smerter ved vannlating, smerter i underlivet, blødning mellom menstruasjoner. Kan også være asymptomatisk. Sekret fra kjønnsorganet. Ofte større mengde sekret. Kan også gi symptomer fra hals og anus. Smerter ved vannlating.
Behandling Antibiotika Antibiotika
Forebygging Kondombruk, regelmessige kontroller, kommunikasjon med partner Kondombruk, regelmessige kontroller, kommunikasjon med partner


Vi oppfordrer alle til å være oppmerksomme på sin seksuelle helse og søke testing når det er nødvendig. Ta kontakt med oss for en test eller hvis du har ytterligere spørsmål.

Majorstuen Medisinske: din fastlege i Oslo

Trenger du en fastlege i Oslo? Majorstuen Medisinske tilbyr deg en trygg og profesjonell helsehjelp. Vi har både fysiske og digitale tjenester for å imøtekomme dine behov. Vi er her for deg.

Majorstuen Medisinske: din fastlege i Oslo

Trenger du en fastlege i Oslo? Majorstuen Medisinske tilbyr deg en trygg og profesjonell helsehjelp. Vi har både fysiske og digitale tjenester for å imøtekomme dine behov. Vi er her for deg.