Livmorhalsprøve (celleprøve)

Livmorhalsprøve, kjent som celleprøve av livmorhalsen, er en enkel, men potensielt livreddende prosedyre som bidrar til tidlig påvisning av celleforandringer, som kan være forstadier til kreft. Mens prøvetakingen kan medføre litt ubehag, er de potensielle helsefordelene betydelige.

Forberedelser til prøven

Når du forbereder deg på en celleprøve, er det noen enkle tiltak du kan følge for å sikre de mest nøyaktige resultatene:

  • Unngå prøvetaking under menstruasjon.
  • Unngå samleie minst to dager før prøvetaking.
  • Ikke bruk tamponger eller vaginale kremer/medisiner minst to dager før prøven.

Hvorfor er det viktig å ta celleprøve?

Mens HPV-infeksjon er vanlig, fører den i noen tilfeller til livmorhalskreft. Celleprøve bidrar til tidlig oppdagelse av celleforandringer som kan utvikle seg til kreft.

Hvordan fungerer prøveanalysen?

Alder spiller en rolle i hvordan prøven analyseres:

  • 25-29 år: Prøven blir mikroskopisk undersøkt for celleforandringer.
  • 30-69 år: Prøven begynner med en HPV-test. Dersom HPV blir påvist, blir prøven deretter mikroskopisk undersøkt for celleforandringer.

Det er viktig å merke seg at fra 1. juli 2023 vil alle prøver, uansett alder, først gjennomgå en HPV-test. Endringen er innført fordi HPV-testen er mer effektivt for å oppdage forstadier til kreft.

Hvem bør ta prøven?

Alle kvinner i aldersgruppen 25-69 år anbefales å regelmessig ta celleprøve, helst hvert 3. år. De som opplever symptomer utenom de rutinemessige screeningene, eller de som er under 25 år, bør konsultere sin lege for råd om ytterligere prøvetaking.

Hvordan gjennomføres prøvetakingen?

En gynekolog eller lege vil ta en penselprøve fra livmorhalsen. Prosedyren er rask, smertefri, men kan medføre en liten blødning eller farget utflod etterpå.

Våre erfarne gynekologer ved Majorstuen Medisinske er dedikerte til å hjelpe de som opplever symptomer på adenomyose. Vi tilbyr omfattende konsultasjoner, diagnostiske tester og veiledning på behandlingsalternativer for å hjelpe deg med å navigere i denne utfordrende tilstanden.