Melanom

Melanom, også kjent som føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft. Det oppstår i melanocyttene, som er cellene ansvarlige for å produsere melanin i huden. Selv om det ofte er assosiert med føflekker, kan det oppstå hvor som helst på kroppen, inkludert under neglene og i øynene.

Kjennetegn og symptomer

Det første tegnet på melanom er ofte en forandring i utseendet på en føflekk. Føflekker som blir mørkere, endrer form, eller blir forhøyet er tegn som skal tas på alvor. Det er viktig å være årvåken og regelmessig sjekke føflekkene sine, spesielt hvis du har en familiehistorie med melanom.

Utvikling og behandling

Melanom utvikler seg ofte fra melanocytter som har begynt å dele seg ukontrollert, ofte på grunn av DNA-skade som kan være forårsaket av overdreven soleksponering. Hvis oppdaget tidlig, kan melanom vanligvis fjernes kirurgisk. Men hvis det har spredd seg dypt inn i huden, er det viktig å handle raskt og få videre utredning og behandling.

Forebygging og oppfølging

Den beste måten å forebygge melanom på er ved å beskytte seg mot solen og bruke solkrem regelmessig. Det er også viktig å være oppmerksom på føflekker som endrer seg, da tidlig oppdagelse kan være avgjørende for en positiv prognose.

Når bør du søke legehjelp?

Hvis du merker endringer i en eller flere føflekker, eller hvis du har en historie med melanom i familien, bør du bestille en time for en hudsjekk så snart som mulig. Tidlig diagnose og behandling er nøkkelen til en bedre prognose.

For mer informasjon og for å bestille en time, ta kontakt med oss på Majorstuen Medisinske. Vi er her for å tilby deg en grundig vurdering og guide deg gjennom dine behandlingsalternativer.