Hva du bør vite

Små-kirurgi er en essensiell del av moderne medisinsk praksis, og det dekker en rekke prosedyrer som kan utføres ved allmennlegens kontor. Hos Majorstuen Medisinske er vi forberedt på å hjelpe deg med forskjellige hudrelaterte bekymringer, fra mindre inngrep til sårbehandling.

De vanligste inngrepene vi utfører inkluderer:

Hva skjer under en føflekkfjerning?

Føflekker kan være kosmetisk forstyrrende, eller i noen tilfeller, en helsebekymring. Ved Majorstuen Medisinske kan en allmennlege fjerne de fleste føflekker. Prosessen innebærer å benytte en skalpell under lokalbedøvelse, etterfulgt av nøye suturering for å minimere arrdannelse. Hver fjernet føflekk sendes for histologisk undersøkelse for å sikre at det ikke er tegn på malignitet.

 

Det anbefales å begrense seg til fjerning av en til to føflekker per konsultasjon for å gi hvert område den nødvendige oppmerksomheten det krever.

Når bør man vurdere en spesialist?

Mens en allmennlege kan håndtere mange hudrelaterte bekymringer, er det situasjoner der en spesialists vurdering er nødvendig:

  • Hudleger: Disse spesialistene har ytterligere utstyr og ekspertise for å vurdere og behandle hudforhold. De kan gi en mer detaljert analyse av føflekker eller andre hudlesjoner og bestemme den beste metoden for fjerning, enten det er kirurgisk eksisjon eller kryoterapi.

  • Plastikkirurger: For de som er spesielt bekymret for estetiske resultater, spesielt for lesjoner i synlige områder som ansiktet

Å forstå ulike typer hudproblemer

Hudproblemer er varierte, og årsakene kan være alt fra genetikk til miljøfaktorer. Det er viktig å forstå forskjellen mellom vanlige hudproblemer og mer alvorlige tilstander.

 

Inngrodde tånegler: Dette er en smertefull tilstand hvor tåneglen vokser inn i den omkringliggende huden. Dette kan føre til betennelse og i noen tilfeller infeksjon.

Abscesser/byller: Dette er oppsamlinger av puss som kan oppstå hvor som helst på kroppen. De er vanligvis forårsaket av en bakteriell infeksjon.

Føflekker: Mange mennesker har føflekker, og de fleste er ufarlige. Men det er viktig å holde et øye med endringer i form, farge eller størrelse.

Vorter: Disse små hudvekstene er forårsaket av et virus og kan dukke opp hvor som helst på kroppen. De er vanligvis ufarlige, men kan være smertefulle eller estetisk forstyrrende.

Lipom: Fettkuler i underhuden. Oftest bevegelige og ikke smertefulle oppfyllinger i underhuden.

Cyster: Ansamlinger av væske ofte i nær relasjon til huden.

Hvordan vet jeg når jeg bør oppsøke hjelp?

Selv om mange hudproblemer er ufarlige, er det viktig å konsultere en lege hvis du legger merke til endringer i din hud, spesielt hvis endringene er raske eller ledsages av andre symptomer. Det er også viktig å oppsøke en lege hvis et sår ikke heler, hvis det er tegn på infeksjon, eller hvis du har en føflekk som endrer seg. Vi vet at det er vanskelig å vurdere selv så ta kontakt så hjelper vi deg videre. 

Forebygging og selvpleie

Mens noen hudproblemer er uunngåelige, kan gode hudpleierutiner og en sunn livsstil bidra til å redusere risikoen for mange vanlige hudproblemer. Dette inkluderer regelmessig rensing, bruk av solkrem, en balansert diett, tilstrekkelig vanninntak og unngåelse av tobakksprodukter.

Hudproblemer kan være både en kosmetisk og medisinsk bekymring. Ved Majorstuen Medisinske er vi dedikert til å tilby omfattende omsorg for alle dine hudrelaterte behov. Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller bekymringer om din hudhelse.