Omgangssyke: symptomer, behandling og kosthold

Omgangssyke, ofte referert til som mageinfluensa, er en virusinfeksjon som kan påvirke enhver. Den fører til mageubehag, ofte ledsaget av diaré og oppkast. Selv om det vanligvis forsvinner av seg selv, er det viktig å kjenne til symptomene og hvordan man best kan håndtere dem.

Hva er omgangssyke?

Omgangssyke, også kjent som viral gastroenteritt eller mageinfluensa, er en betennelse i mage og tarm forårsaket av virus. Det finnes flere virus som kan forårsake denne infeksjonen, inkludert rotavirus, norovirus og adenovirus. Overføring skjer ofte fra person til person, spesielt hvis god håndhygiene ikke følges.

Symptomer på mageinfluensa

Symptomer kan inkludere feber, hodepine, muskelsmerter, oppkast, diaré, kvalme og kolikk-lignende smerter. Dehydrering er en potensiell komplikasjon, spesielt hvis det er hyppig oppkast og diaré uten tilstrekkelig væskeinntak.

Hvem kan bli berørt?

Selv om alle kan få omgangssyke, er barn, eldre og de med svekket immunforsvar spesielt utsatt. Symptomene kan være mer alvorlige og langvarige i disse gruppene.

Behandling av omgangssyke

Det finnes ingen spesifikk behandling for omgangssyke, men symptomene kan lindres med smertestillende og febernedsettende midler. Det viktigste er å forhindre dehydrering ved å drikke rikelig med væske.

Kosthold under omgangssyken

Under et utbrudd av omgangssyke er det viktig å opprettholde god hydrering og næring uten å irritere fordøyelsessystemet ytterligere. Her er våre anbefalinger for kosthold under denne perioden:

 • Væskeinntak: Prioriter væskeinntak for å forhindre dehydrering. En blanding av Farris (uten kullsyre) og eplejuice kan være gunstig, da den gir kroppen nødvendige salter og sukker for å hjelpe deg gjennom denne tøffe tiden.

 • Næring: Velg matvarer som er rike på vann og lett å fordøye, som kremer, puréer og juice.

 • Unngå Irriterende Stoffer: Unngå mat og drikke som kan irritere fordøyelsessystemet, inkludert:

  • Fet mat
  • Sukkerholdig mat
  • Fiberrik mat
  • Alkohol
  • Koffein
  • Kullsyreholdige drikker

Det er viktig å lytte til kroppen din og gi den tid til å helbrede. Ved vedvarende eller alvorlige symptomer, anbefales det å kontakte en helsepersonell for profesjonell rådgivning og behandling.

Omgangssyke er vanligvis et forbigående problem som løser seg i løpet av noen dager. Men det er viktig å være oppmerksom på symptomene og vite hvordan man kan håndtere dem for å forhindre komplikasjoner.