Øyebetennelser

Øyebetennelser er en vanlig plage som kan påvirke mennesker i alle aldre. Disse betennelsene kan være forårsaket av en rekke faktorer, fra bakterielle infeksjoner til allergiske reaksjoner. Forståelse av de ulike typene øyebetennelser og deres symptomer er nøkkelen til rask diagnose og behandling.

Konjunktivitt (øyekatarr)

Konjunktivitt, ofte referert til som øyekatarr, er en betennelse eller infeksjon i det tynne gjennomsiktige laget som dekker øyets hvite del og innsiden av øyelokkene (konjunktiva). Tilstanden kan skyldes bakterier, virus, allergier, eller annen irritasjon i øyet. Symptomer inkluderer rødhet, kløe, brenning, tåreflod, puss eller slim fra øyet, og økt lysfølsomhet.

Blefaritt

Blefaritt er en kronisk inflammatorisk tilstand i øyelokket og øyevippenes hårsekker. Den kan skyldes bakteriell infeksjon, allergi, seborroisk eller atopisk dermatitt, eller acne rosacea. Denne tilstanden gir røde, irriterte øyne og øyelokk. Huden rundt øynene blir tørr og dryssete, og øyelokkskanten kan bli rød.

Hordeolum og Chalazion

Hordeoulum er en infeksjon i en tett talgkjertel i øyelokket, ofte forårsaket av stafylokokker. Ubehandlet kan tilstanden bli kronisk og utvikle seg til en kul på øyelokket kalt “sti” eller chalazion. Chalazion kan variere i størrelse og kan til og med vokse til den sprekker.

Behandling

Behandlingsmetoder varierer avhengig av den spesifikke øyebetennelsen. Det kan inkludere antibiotika, soppdrepende salve, varme kompresser, rubbing av øyelokkskanten, og i noen tilfeller, kirurgi. Generelt sett anbefaler vi alltid først skylling av øynene med sterilt saltvann.

Ved tegn på øyebetennelse er det viktig å konsultere fastlegen. Vi kan gi en nøyaktig diagnose, anbefale passende behandling, og om nødvendig henvise til en spesialist. Rask behandling kan forhindre komplikasjoner og sikre lindring av ubehag.