Plateepitelkreft

Plateepitelkreft eller plateepitelcarcinom er den nest vanligste formen for hudkreft i Nord-Europa og forårsaker omkring 20% av alle tilfellene. Det er en mer aggressiv form for hudkreft enn basalcellekreft, og tidlig diagnose og behandling er avgjørende for et godt utfall.

Forebyggende tiltak

Solbeskyttelse er nøkkelen til å redusere risikoen for plateepitelkreft. Bruk en bredspektret solkrem med høy SPF, ta på deg en hatt og unngå å bruke solarium. Det er også viktig å kjenne til hvordan huden din vanligvis ser ut, slik at du kan identifisere eventuelle endringer tidlig.

Symptomer å være oppmerksom på

Plateepitelkreft utarter seg ofte som harde, røde knuter eller sår med en flassende eller skjellende kant. Selv om det ofte utvikler seg på solutsatte områder av kroppen, kan det også forekomme i munnhulen eller under klær.

Behandlingsalternativer

Behandlingen er tilpasset flere faktorer, inkludert type lesjon, størrelse, lokalisering, og pasientens generelle helse. Mohs’ kirurgi regnes som gullstandarden, men mindre invasive metoder som utskrapning eller kryoterapi kan også være effektive for overfladiske lesjoner. Behandlingene utføres normalt på poliklinisk basis under lokalbedøvelse.

Prognose

De fleste pasienter med plateepitelkreft opplever full helbredelse, spesielt hvis tilstanden diagnostiseres og behandles tidlig. Det er derfor viktig å gjennomføre regelmessige hudsjekker og konsultere en lege hvis du merker noen endringer i huden din.

For mer informasjon og for å bestille en time for en vurdering, ta kontakt med oss på Majorstuen Medisinske. Vårt team av erfarne leger er her for å veilede deg gjennom dine behandlingsalternativer og sørge for at du får den beste mulige omsorgen.