Hva er Purulent Hidradenitt (Hidradenitis Suppurativa)?

Purulent hidradenitt, også kjent som Hidradenitis Suppurativa (HS), er en kronisk betennelsestilstand i hårsekkene som ofte oppstår i områder med mange svettekjertler som armhuler og lyske. Tilstanden kjennetegnes av ømme, røde knuter og byller som kan fylles med puss, sprekke, og deretter danne arr.

Hvem rammes av purulent hidradenitt?

Omtrent 1% av befolkningen er påvirket av denne sykdommen, som ofte starter i puberteten eller tidlig voksen alder. Kvinner rammes fire ganger så ofte som menn. Mange opplever sykdommen som tabubelagt og får først en diagnose etter flere år med symptomer.

Årsaker til purulent hidradenitt

Selv om den eksakte årsaken er ukjent, er det en arvelig komponent, og opptil 40% av de rammede har flere tilfeller i familien. Hormonelle endringer, som menstruasjon, kan forverre tilstanden, og det er en økt forekomst blant røykere og overvektige individer.

Forebyggende tiltak

  • Slutte å røyke
  • Vektreduksjon hvis man er overvektig
  • Bruk av løse og luftige klær
  • Unngå hårfjerning i de berørte områdene
  • Daglig vask med mild såpe

Mens det ikke finnes en kur, kan symptomene lindres med antibiotikakrem og i alvorlige tilfeller antibiotika i tablettform. Kirurgisk fjerning av det syke hudområdet kan også være nødvendig. Ved gjentatte tilbakefall kan biologiske medisiner vurderes.