Infeksjon vs betennelse

Infeksjoner er utløst av mikroorganismer som virus og bakterier. De vanligste infeksjonene er influensa, halsbetennelse og øreverk. På den annen side kan en betennelse være en reaksjon i kroppen forårsaket av sår, infeksjon eller en immunrespons. Betennelse kan utarte seg i ulike former som for eksempel senebetennelse og beinskjørhet (osteoporose).

Hva forårsaker en infeksjon?

En infeksjon oppstår når sykdomsfremkallende mikroorganismer trenger inn i kroppen gjennom munn, nese eller sår og begynner å formere seg. Selv om kroppen har gode bakterier som beskytter oss, er det de skadelige mikroorganismene som kan føre til infeksjon. Når kroppen detekterer disse inntrengerne, initierer den en immunrespons. Dette er hva som gir oss symptomer på en infeksjon; det er faktisk kroppens egen reaksjon som gir symptomene, ikke selve infeksjonen.

Forstå betennelse

Betennelse, også kjent som inflammasjon, oppstår når kroppen må reparere et skadet eller infisert område. Denne reaksjonen kan utløses av mange årsaker, inkludert infeksjon, overfølsomhet som ved allergier, eller akutt kroppsskade som et forstuet ledd.

Hvorfor opplever vi hevelse og smerte under en betennelse?

Dette skjer fordi kroppen utvider blodkarene i det berørte området, slik at immunceller og væske kan sive inn i vevet for å hjelpe til med reparasjonen. Denne økningen i væske fører til hevelse. Smerten vi føler kommer fra smertefibre som reagerer på stoffer frigjort av immunforsvaret.

Tegn på infeksjon og betennelse

  • Lokale tegn: Hevelse, rødhet, nedsatt funksjon, varme, smerte, og puss.
  • Generelle tegn: Utslett, hovne lymfeknuter, økt CRP, feber, økt antall hvite blodceller. Blodprøver som måler CRP og hvite blodceller kan hjelpe i diagnostiseringen.

Dersom du mistenker en infeksjon eller betennelse og ønsker profesjonell vurdering, kan du bestille en legetime. Vi vil undersøke deg, vurdere behovet for prøver, og gi råd eller foreskrive behandling om nødvendig. Hvis du opplever muskel- eller skjelettplager, som benhinnebetennelse eller overtråkk, kan fysioterapeutisk behandling være nyttig.