Flåttbåren encefalitt (TBE)-vaksine

Flåttbåren encefalitt (TBE), også kjent som Tick Born Encephalitis, er en sykdom i sentralnervesystemet som skyldes et virus overført fra flått. Denne sykdommen er forskjellig fra borreliose, som skyldes borreliabakterien og som behandles med antibiotika. Det er ingen smitteoverføring fra person til person.

Ved Majorstuen Medisinske kan du via E-konsultasjon enkelt få resept på TBE-vaksinen. Det tar tid å opparbeide seg immunitet og vi anbefaler å starte vaksinasjonen på høst/vinter for fullgod beskyttelse påfølgende flått sesong.

Hvem bør vurdere TBE-vaksinasjon?

Flått finnes hovedsakelig i kyst- og dalområder med løvskog, kratt og frodig underskog, og spesielt i områder med milde vintre. Individer som bor i eller planlegger å besøke TBE-utsatte områder bør vurdere vaksinasjon. Ved usikkerhet, rådfør deg med en av våre leger.

Vaksinen kan gis til både voksne og barn over ett år. Gravide og ammende bør normalt unngå vaksinasjon, med mindre fordelene anses å være større enn potensielle ulemper.

Det er ikke nødvendig å ta vaksinen dersom man:

  • Har hatt sykdommen tidligere, da tidligere infeksjon gir naturlig, langvarig beskyttelse.
  • Nylig har blitt utsatt for smitte, for eksempel gjennom et flåttbitt.
  • Har kjente allergier mot vaksinens komponenter eller har feber.

Hvordan kan Majorstuen Medisinske bistå med TBE-vaksinasjon?

Ved Majorstuen Medisinske kan du raskt få resept på TBE-vaksinen, for deretter å hente vaksinen ved et av våre partnerapotek. Vær oppmerksom på at TBE-vaksinen ikke er inkludert i standard vaksinasjonsprogram, og pasienter må dekke kostnaden selv. Vi tilbyr også administrering av vaksinen ved klinikken mot en avgift.

Flåttbåren encefalitt (TBE) i Norge

Selv om TBE er relativt sjelden, er det rapportert tilfeller, spesielt i kystkommuner. Sykdommens toppsesong er mellom april og september.

Symptomene varierer, men kan ligne på influensa, hodepine, svimmelhet, og mer alvorlige nevrologiske tilstander i senere faser. Bekreftelse av diagnosen krever blodprøver eller prøver fra cerebrospinalvæsken.

Vaksinasjonen gis som en injeksjon i overarmen. For å oppnå optimal beskyttelse, kreves tre doser. Det er viktig å følge anbefalt tidsplan for dosene for å oppnå best beskyttelse. Eventuelle bivirkninger er vanligvis milde og forbigående.

 

Dersom du vurderer vaksinasjon, er det viktig å starte i god tid før flåttsesongen for å sikre optimal beskyttelse. Ved behov for rask immunisering, kan legen vurdere individuell tilpasning av vaksinasjonsprogrammet.