Utslett hos barn - hva bør du vite?

Utslett er en vanlig bekymring blant foreldre, spesielt fordi barn ofte opplever ulike typer utslett gjennom barndommen. Utslett kan variere i utseende, plassering, hyppighet og årsak. Selv om de fleste utslett er ufarlige, kan noen være tegn på en mer alvorlig tilstand. Her er en oversikt over noen vanlige typer utslett som barn kan oppleve, deres symptomer, og hvordan de kan behandles.

Typer av utslett og deres kjennetegn:

 • Milier: Dette er små, gulhvite nupper som ofte vises på barnets panne, nese og kinn. De er forårsaket av tette talgkjertler og krever ingen behandling. De forsvinner av seg selv etter noen måneder.
 • Miliaria: Oppstår på grunn av varme og svette. Dette utslettet viser seg som små blemmer fylt med klar væske. For å forhindre det, er det viktig å sørge for at barnet ikke blir for varmt.
 • Storkebitt: Starter som et rødt merke i nakken og kan spre seg til pannen, øyelokkene og neseryggen. Selv om det kan virke skremmende, vil det gradvis blekne og forsvinne.
 • Erythema toxicum neonatorum: Et rødt utslett som kan oppstå i løpet av barnets første levedager. Det er en vanlig tilstand som går over av seg selv.
 • Infantil seboreisk dermatitt: Dette flassende utslettet kan spre seg over ansiktet, bak ørene, armhulen eller bleieområdet. Det oppstår vanligvis i de første leveukene. Behandlingen kan inkludere å smøre huden med olje eller bruke milde steroidkremer.
 • Bleiedermatitt: Et resultat av innestengt fuktighet i bleieområdet. Behandlingen inkluderer regelmessig bleieskift, god hygiene, og bruk av fuktighetskrem eller sink salve. I noen tilfeller kan en mild steroidkrem være nødvendig.
 • Atopisk dermatitt: Dette er et utslett som kan klø og irritere. Det er viktig med god hudpleie, inkludert begrenset bading, bruk av milde såper, og regelmessig fuktighetspleie.
 • De klassiske barnesykdommene som vannkopper, tredagersfeber, 5. barnesykdom, skarlagensfeber, og hånd-fot-munn-sykdom, kan også forårsake utslett. Hver av disse har sine egne kjennetegn, varighet, og behandlingsmetoder.

Når bør du oppsøke lege?

Selv om mange utslett er ufarlige, er det viktig å konsultere en lege hvis du er usikker på årsaken, hvis barnet virker svært plaget, eller hvis det er andre alarmerende symptomer som høy feber.

Undersøkelse og behandling

Hos legen vil det bli utført en grundig undersøkelse av barnets hud. I noen tilfeller kan det bli tatt prøver for å fastslå årsaken til utslettet. Behandlingen vil variere basert på diagnose, men kan inkludere fuktighetskrem, steroidkremer, antibiotika, eller antivirale medisiner.

Ofte stilte spørsmål

 1. Hvordan vet jeg om utslettet er alvorlig? Hvis barnet virker svært plaget, har høy feber, eller viser andre alarmerende symptomer, bør du kontakte lege.
 2. Hva gjør jeg hvis barnet mitt har vannkopper? Hold barnet hjemme til alle sårene har tørket ut. Hvis barnet virker svært plaget, kontakt lege.
 3. Er atopisk eksem arvelig? Ja, det er en økt risiko hvis en av foreldrene har hatt eksem.
 4. Kan jeg sende barnet mitt til barnehagen med utslett? Hvis utslettet kan være smittsomt, bør barnet holdes hjemme. Ved usikkerhet, konsulter en lege.

De fleste utslett hos barn er ufarlige og forbigående. Men som forelder er det viktig å være observant og søke råd når det er nødvendig. Ved Majorstuen Medisinske er vi her for å veilede og hjelpe deg gjennom alle trinn av barnets helse.